Wednesday, July 4, 2007

Thursday's market



(in italiano)

Although by now we buy also at other markets, such as the Monday market along the
canal that divides Leblon and Ipanema, the Thursday market is special due to its proximity to our apartment (one block), its messiness (shoppers and stands share a narrow sidewalk), and good to great food quality. Monica goes shopping with a cart and it takes two trips as my hunger for fresh fruits has increased here.

The market has a wide variety of fruits and vegetables, as the growing season is continuous here. For the most part vegetables are continuously planted, grown, and sold. This means that, for example, potatoes are always new, thin-skinned and garlic is always fresh, and are eaten within days of harvest. For spices, we limit ourselves to the fresh garlic, a bag of chilies which is frozen and will last a long time (one small one goes a long way), incredibly fresh ginger, lime, and bunches of herbs (basil and parsley). Major fruits, such as bananas, mangoes, papayas (mamao), and passion fruit (maracuja), have apparently a continuous season. There is some seasonality, for example by now persimmons have nearly disappeared and caju (the fruit whose seed is marketed as cashew) have completely disappeared.

Local fruits have, of course, nothing to do with the american counterparts. The pineapples are sweet and mellow, and we eat one most nights, the bananas fragrant and a bit spicy, eaten at all times of the day, much as one eats apples in America (one friend buys about 120 bananas a week for herself, husband and 7-yrs old kid). Just like everyone else in Brazil, at home or on the road, we start our day with mamao sprinkled with lime juice. I won't discuss the incredible local fruit juices as this is the dead of winter and we don't drink them as much as when we first arrived here. The local greens are also quite different from those of more temperate zones, some with leaves so large one will be enough for one side dish (by now we have tried many). Certain stalls sell greens and herbs only, and present a green wall to the seller.

Fish is sold at several stalls, but our favorite one are the humble sardines, cleaned and opened, and sold in stacks of five in small stalls that sell no other fish. We eat them baked twice a week, and they cost 5R for a dinner for the whole family. They are a bit bony, but the flavor is wonderful. We have tried a few other strange fish over time, and the selection is quite different from what one gets in America, as most fish is locally caught.

This market is one where you can be charged very varying prices for the same stuff. Always best to compare prices as there are inevitably a few honest sellers.








Anche se ora compriamo ad altri mercati, come il mercato del lunedi' lungo il canale che divide Leblon da Ipanema, il mercato del giovedi' e' speciale a causa della sua vicinanza (un isolato dal nostro appartamento), il casino (clienti e venditori sono accalcati su un marciapiede), e qualita' da buona a eccellente. Monica va a comprare con un carrello e deve fare due viaggi, la mia predilezione per frutta fresca non e' diminuita qui.

Il mercato ha una grande varieta' di frutta e verdura, la stagione di crescita e' continua qui. Per lo piu', la verdura e' piantata, cresciuta, e venduta continuamente. Questo significa che, per esempio, le patate sono sempre novelle e l' aglio e' sempre fresco, e sono mangiati entro pochi giorni dal raccolto. Per gli odori, ci limitiamo all' aglio, un sacchetto di peperoncini che e' congelato e ci durera' un sacco di tempo (uno piccolo basta e avanza), zenzero incredibilmente fresco, lime, e qualche erba (per lo piu' basilico e prezzemolo). Frutta principale, come banane, manghi, papaya (mamao), e frutto della passione (maracuja') sembra avere una stagione continua. C'e' un po' di variazione, per esempio i cachi sono quasi sparity e i caju (il frutto il cui seme e' venduto come nocciolina cashew) e' completamente sparito.

La frutta locale, naturalmente, non ha nulla a che vedere con la frutta equivalente americana. Gli ananas sono dolci, ne mangiamo uno quasi ogni sera, le banane fragranti e un po' piccante, si mangiano a ogni ora del giorno, un po' come uno mangia mele in America (un' amica compra 120 banane alla settimana per una famiglia di tre). Come chiunque altro in Brasile, a casa o al ristorante, la nostra colazione comincia con mamao con succo di lime. No parlero' degli incredibili succhi di frutta locali, ora siamo in pieno inverno e non li beviamo come quando siamo arrivati). Le verdure verdi locali sono differenti da quelle delle zone temperate, alcune con foglie cosi' larghe che una basta come contorno (a questo punto ne abbiamo provati diversi). Alcuni banchi vendono solamente roba verde e erbe, e presentano un muro verde all' acquirente.

Il pesce e' venduto in diversi banchetti, ma il nostro favorito sono le sardine locali, pulite e aperte, e vendute in pile di 5 in banchetti piccoli che non vendono altro pesce. Le mangiamo al forno due volte la settimana, e una cena per la famiglia intera costa 5R. Hanno un po' di lische, ma il sapore e' eccellente. Abbiamo provato altri pesci, la selezione qui e' differente da quella che uno trova in America, perche' quasi tutto il pesce e' locale.

In questo mercato uno puo' farsi fregare molto facilmente. E' sempre meglio comparare prezzi dato che inevitabilmente c'e' qualche venditore onesto.

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